Farzad Säilyttäkäämme Suomen hieno ja vaatimaton imago maailmalla!

Ovatko suomalaiset yleensä pinnallisia...?!

Aika ajoin minua mietityttää kovasti, kun huomaan, etteivät monet suomalaiset pohdi asioita syvällisesti, vaann pikemmin katsovat asioiden pintaa, ja sen mukaan lähtevät käsittelemään niitä tai tekemään jopa johtopäätökset.

Usein kun keskustelemme elävässä seurassa tärkeistä ja vaikuttavista asioista, niin moni kääntää päänsä, mutristaa huulensa ja huokaisee, eli ei jaksa ajatella noita asioita! Jotkut taas ihan suoraan sen sanovat ääneen, etteivät jaksa ajatella moisia asioita.

Tässä mietin kovasti, kuinka suomalainen jaksaa katsoa niin paljon väkivaltaisia -ja kauhuelokuvia, muttei jaksa pariksi minuutiksi kuunnella tai jutella elämän syvällisistä asioista.

Suomalaiset myös viettävät aika ahkerasti aikaansa meluisissa ja likaisissa kapakoissa ja yökerhoissa, joissa ei juuri kukaan puhu järkevästi, mutteivät samat ihmiset selvin päin jaksa keskustella mukavasti ja lämpimästi tosiasioista!

Mistä tämä kiikastaa muuten? Tämä kysymys on todellakin muuttunut mysteeriksi minun päässäni.

Monella tavalla minulle on todistettu, etten ole kovin väärässä, koska erilaisia suomalaisia olen kohdannut ja vain osa niistä kärsivällisesti jaksaa keskustella monimutkaisista ja herkistä asioista.

Esim. täällä Vapaavuoron palstalla runosta, joka sisältää paljon tunteita ja syviä asioita, harvoin välitetään, mutta jos ihan tavallisesta arkielämän asiasta pari sanaa kirjoittaa, niin rutkasti tulee kommentteja ja keskustelu kiihtyy nopeasti...

Toivon mukaan jotkut eivät ajattele, että nyt jonkin närkästyksen johdosta kirjoitan tämän, vaan rehellisesti tästä asiasta moneen vuoteen olen keskustellut suomalaisten kanssa ja moni on kanssani samaa mieltä.

Tietenkään yleistää en halua enkä saa, mutta lukuun ottamatta monia keski-ikäisiä suomalaisia, niin melkein harvat nuoremmat ja miehet ovat keskustelutaitoisia. Huomatakseni suomalaiset naiset ovat keskustelutaitoisempia ja sosiaalisempia, joten minä ainakin tulen niiden kanssa paljon paremmin toimeen.

 

Farzad Moghaddam pour

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Vuokko Kero

Taitaa olla tosia asia, että olemme aika jäykkä ja tosikko kansa. Vieraan kanssa puhumme ehkä mieluiten vain neutraalista ja turvallisesta asiasta säästä......nyt on asiaa riittänyt, ainakin täällä pohjanmaalla, kun vaan sataa ja sataa ja taas sataa...Olet kohdannut enimmäkseen pohjanmaalaisia. Kyllä Suomesta löytyy avoimenpaakin väkeä, esim. Itä-Suomesta.

Kuulin viime kesänä, parilta italialaiselta pyöräilijältä, että suomalaiselta on tosi vaikea saada apua, jos kysyy esimerkiksi tietä. Ehkä sormella osoitetaan oikea suunta ja se on siinä :) Mutta kun suomalainen matkustaa itse ulkomaille, hän voikin olla ihan eri ihminen. Mistä se sosiaalisuus ja avoimmuus silloin löytyy?

Itsekin myönnän olevani ihan tyypillinen suomalainen. Mielelläni kuuntelen ja luen syvällisiä pohdintoja ja mutta en osaa itse osallistua ja sanoa mitään syvällistä. Tämäkin kommentti oli vain tunnustus, että olet oikeassa :)

PS. Kirjoita vaan niitä runoja ja syvällisiä tekstejä, vaikka me ei osatakaan kommentoida niitä muuten, mutta sentään suositellaan niitä :)

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

No kiitos kommentistasi. Minähän en tosiaankaan kerjää kommentteja kirjoitulsilleni ja runoilleni, mutta ne ovat hyviä indeksejä, jolla pääsin mittaamaan suomalaisten sosiaalisuutta ja syvällisyyttä. taidan ensi kesänä matkustaa Itä-Suomeen ja katsotaan, miltä siellä asiat vaikuttaa. Ainakin Vaasassa on eri kaupungeista ja maanosista asuvia aika paljon ja vielä paljon ulkomaalaisia, joten voin hyvin ajatella, että Vaasa on tiivistetty Suomi.
Ps. ja tottakai minä runoilen aina kun aihe ja sana riehuu sisälläni, enkä kenenkään käskystä runoile tai lakkaa runoilemasta ;)

Vuokko Kero

Niin, kyllä sen yleensä työpaikoillakin huomaa, kuka on pohjanmaalta ja jostain muualta ja se on kyllä pelkästään rikkaus. Itsekin olen vain kerran käynyt Itä-Suomessa ja päätin, että menen vielät toisenkin kerran. Jostain syystä tuo Suomen sisällä matkustelu suuntautuu liian usein vain joko pohjoiseen tai etelään.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On kyllä sosiaalista arkuutta joka tekee sulkeutuneeksi.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Sini,

Avaisitko ystävällisesti hieman pointtiasi? Haluaisin keskustella asiasta rehellisesti ja avoimesti. Kiitos.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No katsoin lapsenlapsen kanssa myyrä-elokuvaa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Myyr%C3%A4_%28animaat...
Huomasin kuinka paljon emotioita tämä hahmo ilmaisi kehonkielellään.
Suomalaisilla oli ennen kovat ajat ja pienet virikkeet. Paitsi luonnon antamat valtavat virikkeet. Kasvatus oli kuuntelemaan ja olemaan luonnon kanssa herkästi vastaanottava.
Nyt ei ole luontoa mutta vieläkin vauva opetetaan (nyt mykkää)hiljaisuutta kuuntelemaan, sen sijaan että opetettaisiin heti lämpimään emotionaaliseen vuorovaikutukseen.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Niin. Nyt avasit toisen mysteerin oven, että miten ja koska tämä muutos tapahtui?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kaupunkeihin muutto sodat köyhyys kaikki yhtäaikaa ja päällekäin.
Liisa Keltikangas- Järvinen on puhunut esim radiossa tästä kuinka emme osaa rohkaista ja tulla vastaan lempeästi tukien "kutsuen" vauvojamme. Pistän tämän raskain mielin usein merkille.
Olen itsekin kolmen lapsen äiti ja ollut vähän pökkelö.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Hmm...
Sini, sinä upposit jutun juureen, mutta toivon, että keskustelemalla noista katkerista asioista kansan huomio herää. Itse vaalipaneelissa puhuin niistä suomalaisnaisista, jotka ovat jopa kahden/kolmen lapsen äiti, mutta viettävät päivänsä kapakoissa juoden promiili. Lisäsin, että se naismaahanmuuttaja, joka kasvattaa kotona ahkeria, kolttejä ja vastuuntuntoisia lapsia, tekee parasta työtä ikinä. Tuli kovat aplodit perään.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ovatko persialaiset keskimäärin tottuneempia pohtimaan ja puhumaan syvällisiä?

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Persialaisissa tai tarkemmin sanottuna iranilaisissa on niin paljon kulttuurivikoja, etten minä kestänyt ja pakenin, mutta ei se tarkoita, ettemmekö voi rauhassa muiden kansojen kulttuuria käsitellä? Arvostelu tekee kehityksen ja omasta mielestäni teen hyvää ja reilua työtä, jos vastuuntuntoisesti puutun herkkiin ja tärkeisiin asioihin.
Tämäkin on ruma ja pinnallinen tapa, että aina minun pitää vastata joko Islamista tai synnyinmaani asioista.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Julius,

Kannustan sinua kovasti. ne asiat, mitkä esitin ovat tosiaan faktoja ja niitä olen itse kokenut, enkä keksinyt.
Mutta joka kerta ilahdun, kun nuori suomalainen mies osoittaa kiinnostustaan keskustelusta ja syvistä asioista ylipäänsä.

Käyttäjän salvator kuva
Elo Kemppainen

Myö Suomessa ei olla 'mittään' - 'meillä' ei ole identiteettiä - mykkä metsäläiskansa myö ollaan...
http://www.youtube.com/watch?v=E1H5XuXzICU

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

En niin pitkälle mene Elo ;)
Kyllä tässä kulttuurissa on paljon positiivisiä asioita.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ehkä me olemme hieman jähmeää kansaa. Toisaalta tamperelaisena voin kertoa, että meidän nurkilla tervehditään tuntemattomiakin ja saatetaan jäädä suusta kiinni tuntemattomien kanssa.

Olen muutaman kerran myöhästynyt onnikasta, kun vastaan on osunut niin hyvä juttukumppani etten ole malttanut jättää tarinaa kesken. Täällä Tampereella ihmiset saattavat oikeasti pysähtyä kauppaan, kadunkulmaan tai bussipysäkille höpöttelemään täysin outojen ihmisten kanssa. Siellä Pohjanmaalla taidetaan olla vähän jähmeämpiä.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Nappasit Sari ;)
En tiedä olenko ollut onneton vai onnellinen, kun minut heitettiin Pohojanmaan ja nyt minun on vain pakko jatkaa elämääni täällä.
Ps. Kyllä suomalaiset keskustelevat ulukomaalaasten kanssa paremmin, jos ulukolaanen osaa hyvin puhua soomea ;)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Oletko koskaan vieraillut Tampereella? Minä toivotan sinut tervetulleeksi kaunista kaupunkiamme katsomaan. Sinä puhut niin hyvää suomea, että saatat itsekin myöhästyä onnikasta, jos oikea rupattelukumppani osuu kohdalle.

Miten nimesi äännetään? Itse olen päässäni aina vääntänyt nimesi suomalaisen äänneasun mukaan, mutta olisi mukavaa ajatella sinua siten kuin nimesi oikeasti ääntyy.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Voi kiitos Sari,

Minä en ansaitse varmaankaan niin paljon ystävällisyyttä. Olen kyllä Tampereella käynyt monesti, mutten ole yöpynyt. Keväällä oltiin Lempäälässä työpaikan porukan kanssa "Tykypäiväksi", ja hyttyset saivat paljon eksoottista vertaa ;)
Nimenilausutaan: F A (kuin Ä)R Z A (kuin A) D.
Suomalaiset lausuvat Färtsad, mutta olen viime aikoina yllättynyt, kun moni lausuu sitä ihan oikein.

Ps. Sinulla on äärettömän paljon kaimoja..huhuhuh.. ;)Miten sinut voi tunnistaa esim. fb:ssa?

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Tämänkin Puheenvuoropalstan keskusteluista näkyy kahdenlainen pinnallisuus. Yleisellä tasolla heitettyihin ajatuksiin vastataan herkästi henkilöön käyvillä kommenteilla. Vapaa assosiointi ja hulvattomat hypyt ovat näiden keskustelujen suola, mutta piikittely vie usein vinoon suuntaan. Toinen pinnallisuustekijä on analyyttisyyden puute. Mieluummin turvaudutaan stereotypioihin ja yleistyksiin kuin analysoidaan itse asiaa.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Jyrki,

Olen kanssasi samaa mieltä. Hienoa.

Käyttäjän MattiUusimies kuva
Matti Uusimies

Itse sanoisin näin, että arkena keskitytään konkreettisiin, kiireellisiin tai muuten pinnallisiin asioihin ja valitettavasti myös iltaisin töiden jälkeen on vaikea heittäytyä syvällisempiin pohdintoihin. Viikonloppuna saattaa ehkä ehtiä tulla henkisesti niin vapaaseen olotilaan, että tämä onnistuu kunnolla. Yleensä suomalainen joutuu irtautumaan tutuista arkirutiineista jollain tavalla, mutta kun tämä on tehty niin ajattelee sitten asioita yllättävän syvältä ja monipuolisesti, tarvitaan esim. maisemanvaihdos tai muuta. Meidän on ehkä, ainakin joidenkin, vaikea ja hidas mennä yhdestä olomuodosta tai vaiheesta tai rytmistä toisenlaiseen...

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Hmm...
Matti hieman psyykkisesti avasi jutun ja kiitos.
Tokihan en itsekään ole yleistänyt asiaa, koska olen paljon sosiaalisiin ja keskustelutaitoisiin suomalaisiin törmännyt ja myös nauttinut heidän seurasta.